Ligt het schattige dorpje Alvito


Welcome to Alvito-Alentejo
Enjoy Portugal
Cottages and Manor Houses
Book your holidays with http://www.enjoyportugal.eu

Alvito
Te midden van de vlaktes van de Alentejo, op een hoger gelegen stuk land waarvandaan de vergezichten zich uitstrekken tot aan de horizon, ligt het schattige dorpje Alvito aan de voet van het ridderlijke kasteel, waarin nu de Pousada de Alvito is gevestigd.

De witgeverfde huizen verlenen het dorpje Alvito het onmiskenbare unieke karakter van de Alentejo. Velen van de huizen zijn versierd met deuren met manuelijnse bogen die hun 17e eeuwse oorsprong verraden.

Het dorpje dateert uit de beginperiode van de Portugese Monarchie. Het eerste stadsrecht werd door koning D. Dinis in 1327 toegewezen en werd later bevestigd door D. Manuel in 1516.

Het kasteel in Alvito, waarvan de bouw in 1494 begon, is één van de meest interessante bouwwerken in Portugal. Een bezoek doet de herinneringen aan het historische verleden herleven. De langdurige Arabische aanwezigheid in deze plaatsjes heeft een eigen stempel gedrukt op de Moorse architectuur (deze stijl is voor leken makkelijk herkenbaar aan de kleine koepels en de witgeverfde kegelvormige minaretten) die in diverse monumenten is terug te vinden. Dit Moorse karakter ziet men in de moederkerk Igreja Matriz de Nossa Senhora da Assunção en ook in de kleine kapel Ermida de S. Sebastião.

Het gemeentehuis is ook de moeite waard, met zijn typische ?Alentejaanse? schilderachtige klokkentoren. Ook van architectonisch belang zijn de kerken Igreja da Misericórdia en Igreja da Nossa Senhora das Candeias (waar het museum van sacrale kunst is gevestigd).

Ook noemenswaardig is de buiten de stad gelegen kleine kapel van Santa Luzia, die van oorsprong een Islamitische bidhuis was.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s