Mértola – wacht u de bekoring van een levend museum


Mértola

Waar de ooievaars nesten en de sierlijke witte huizen over de Guadiana rivier uitkijken, wacht u de bekoring van een levend museum.

De stad heeft verscheidene verdiensten van historisch belang op haar naam staan, zo was het een voormalig Romeinse stad, de hoofdstad van een Arabisch rijk en de eerste vestiging van de Orde van Santiago.

En als de meest noordelijk gelegen haven aan de Guadiana, de grote waterweg vanuit het zuiden, vervoerde het de zware metalen uit de streek naar zee. Mértola bewaart van de Romeinen, Sueven, Arabieren en uiteindelijk de Portugezen, die in 1268 de stad veroverden, waardevolle schatten die ondergebracht zijn in diverse musea.

Na een tijd in de vergetelheid te zijn geraakt, is het dorp weer nieuw leven ingeblazen dankzij de tussenkomst van archeologen die met het openluchtmuseum een nieuw concept hebben gecreëerd en hierbij ook het herstel van de traditionele cultuur en handwerk hebben geïntegreerd.

In uw wandeling langs de onregelmatige straatjes, waarvan de middeleeuwse sfeer bewaard is gebleven, kunt u rustig door deze geschiedenis bladeren. In de raadszaal vindt u de overblijfselen van een Romeins huis van de oorspronkelijke nederzetting Mirtilis; in de Torre de Menagem van het kasteel (met een fantastisch uitzicht over de oevers van de rivier) ziet u de periode die aan de Islamitische overheersing vooraf ging; in het Islamitische museum, vindt u de één van de belangrijkste collecties ter wereld, een ware archeologische droom; in een oude kerk treft u een verzameling Sacrale kunst.

In de kerk Igreja Matriz vormen de hoefijzervormige bogen en de Mihrab die aan de moskee hebben toebehoord, de renaissance poort en de cilindervormige torens van de christelijke tempel, een meesterwerk van architectuurgeschiedenis en de aanpassing van één en dezelfde plaats aan verschillende geloven.

Laat niet na om een bezoek te brengen aan de ambachtslieden in de ateliers om het traditionele handwerk te leren kennen. En proef de heerlijke Alentejo keuken terwijl u van het uitzicht over de rivier geniet. 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s