Het Parque Nacional da Peneda-Gerês


Enjoy Geres and have a great holidays in Portugal

http://www.enjoyportugal.eu/#!peneda-gers/c1lij

Het Parque Nacional da Peneda-Gerês, gelegen in het uiterste noordwesten van Portugal, tussen de Alto Minho en Trás-os-Montes, is het enige beschermde gebied in Portugal dat erkend is als Nationaal Park.

In deze afgeschermde wereld vloeien de menselijke activiteiten harmonieus samen met de natuur. Hier blijven de eeuwenoude waarden en tradities behouden, zoals duidelijk te zien is in de gemeenschapsdorpen Pitões das Júnias en Tourém.

De weelderige plantengroei komt hier voor in alle tinten groen. Er is zelfs een hulstbos dat uniek is in Portugal. Er groeien hier inheemse soorten zoals de” lírio do Gerês”, die de velden opfleurt met zijn blauw-lila kleuren. In de gebergten Serra da Peneda, Serra do Soajo, Serra da Amarela en Serra do Gerês, die deel uitmaken van het park, lopen rivieren en beken die overal watervallen vormen om vervolgens uit te monden in de stuwmeren. Het landschap is adembenemend.

Let goed op, misschien ziet u wel een ree (symbool van het park) of zijn jager, de Iberische wolf. Wat u vaker zult zien zijn de “garranos”, kleine wilde paarden die los door de bergenlopen . Waarschijnlijk zult u hier ook runderen van het ras “barrosã” tegenkomen en “Castro Laboreiro” honden. Deze herdershonden met een donkere vacht waken over de kuddes die volgens het ritme van de jaargetijden verplaatst worden tussen de zomer- en winterweiden. Vroeger paste men in deze dorpen en delen van het gebergten het principe van het verweiden toe. Tegenwoordig verplaatsen de herders hun vee nog slechts naar lager gelegen valleien in de winter en hoger gelegen gebieden in de zomer, op zoek naar groene weiden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s